onsdag 6 februari 2013

Hem





I hallen låg skor och kängor huller om buller på den bruna bastmattan direkt innanför dörren. Bara ett par röda klackskor stod uppställda i det vita skostället från IKEA. På hatthyllan låg en slarvigt uppslängd blå stickad tröja och svart skinnkeps. En fotbollshalsduk med texten Åtvidaberg i Allsvenskan 2012 hängde på en krok under hatthyllan. Någon hade sett till att man kunde läsa hela texten på halsduken där den hängde.
  Den gula plastmattan i hallen var sliten och repig. Hallen var en korridor förbi kök och fram till vardagsrum. Utanför köket fanns en stor brun fläck av spillt kaffe.  Köket var ett kaos. Diskbänken räckte inte till för alla smutsiga glas och tallrikar. På köksbordet stod också odiskat porslin och kladdiga kastruller. Det luktade som i ett orientaliskt kök där alla dofter blandats ihop. En sötaktig, lite unken, doft som kanske skulle doftat gott om man suttit på en restaurang. Men, i det lortiga köket luktade det inte angenämt.
  Innanför köket fanns sovrummet. På golvet låg det två blåa luftmadrasser med vita ihopskrynklade lakan i det som såg ut som fotänden. I taket hängde en rislampa av billig sort. Det var många små hål i det tunna pappret i lampan och på väggar och i taket lyste små stjärnor. I fönstret hängde persiennen snett och lämnade en decimeter i nerkant där det bleka dagsljuset kunde komma in.
I vardagsrummet stod balkongdörren öppen och släppte in ljudet från byggarbetsplatsen på andra sidan gatan. Ljudet av cementblandare och borrmaskiner blandades med radion som spelade reprisen av Melodikrysset. Titeln på en Alice Babssång skulle in på lodrätt två. Någon hade nyligen rökt i rummet. En askkopp mitt på soffbordet rykte lite och lämnade en stickande doft av starka cigaretter. På soffbordet låg också några nycklar och ett par hundralappar. Sofforna var nedsuttna och tyget nött. Stoppning tittade fram lite i sitsen på den stora soffan. Det fanns inga bokhyllor som dolde skruvhål och pluggar på väggarna. Det enda som fanns på väggarna var upptejpade vykort från olika campingplatser i Dalarna. I taket hängde samma typ av rislampa som fanns i sovrummet. Enda skillnaden var att den var hel.
  Socialtjänsteman Stig Andersson tänkte att det hade varit trevligt med några gardiner. Men, trots avsaknaden av gardiner, mattor eller ens den minsta krukväxt tänkte han att det här var en mycket trevlig och välskött lägenhet. Inte alla knarkarkvartar var så här välstädade och fina. Egentligen skulle han behöva låna toaletten, men fasade för hur den kunde se ut. Och visst fanns det smittorisker med att använda toaletten hos andra. Speciellt hos knarkare, tänkte Socialtjänstemannen.
  Han bestämde sig för att han skulle kunna hålla sig och sjönk istället ner i den mjuka soffan för att invänta de som bodde i lägenheten. Det skulle nog inte dröja länge innan de var tillbaka för att räkna ihop pengarna de stulit, eller kanske skjuta upp vad-de-nu-fått-tag-på i venerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar